Porträttfotografering av konstnären Ai Weiwei vid två tillfällen för olika redaktionella arbete. För Modern Weeklys matkolumn hittade vi på idén om att Weiwei rånar bröd från stadens bästa konditori. Jag förberedde i flera dagar inför stunden då han dök upp.

Att arbeta som porträtt fotograf: När det gäller porträttfotografering är den ursprungliga, fräscha känslan viktig, att få den som porträtteras att i själva fotoögonblicket glömma bort att det handlar om en fotografs arbete, och lyckas fånga en naturlig sida. Det är självklart inte någon lätt sak. Hur som helst, om vi når fram till varandra och det uppstår en ömsesidig uppskattning så kan det i processen tändas en spännande gnista.

Behöver ni nya bilder på er personal, VD eller styrelse? Bra porträtt till CV, årsredovisning eller press. Jag fotograferar porträtt på plats hos er, i miljön eller i fotostudio. Alla bilder levereras klara och i de format ni önskar.

Att arbeta som redaktionell fotograf: Innan jag börjar fotografera vill jag ganska noggrant lära känna de som ska intervjuas, deras olika personlighet, särdrag, intressen, och utifrån det tänka ut en eller två intressanta idéer. I mitt huvud finns en hypotetisk bild. Vi kan stämma träff på något spännande ställe, eller på platsen hitta någon speciell bakgrund eller rekvisita, och skapa en ömsesidigt avspänd atmosfär. Så kan man snabbt och effektivt tillsammans nå ett bra resultat. Ibland kan processen med de intervjuade var spänd, och det är inte alltid jag kan förutse miljön och personerna – då kan jag bara lita på min erfarenhet och snabbt tänka ut hur jag ska hantera situationen.

Under 15 år har jag haft redaktionellt fotouppdrag för mer än trettiotal tidskrifter, bl a Rolling Stone, Marie Claire, Vogue, Psychologies, Robb Report, ELLE, Madame Figaro, Bazaar, Time Out, Modern Weekly. Några populära kinesiska tidskrifter som The X-Gen, Outlook Magazine var jag med från början och skapade tillsammans med mina kollegor. Arbeten för City Travel har också tagit mig runt i världen för reportagefotografering.

Porträttfotografering Redaktionell fotografering

Om fotografen

Uno Yang heter jag, fotograf med bas i Stockholm men erbjuder mina tjänster i hela Sverige. Jag har mer än 15 års erfarenhet som yrkesfotograf och fotograferar för företag och organisationer, stora som små, samt tidskrifter och bokförlag. Kontakta mig om ni behöver en fotograf.